2022

8. maj, 2022
8. maj, 2022

Förra veckan föddes årets första föl. En käck kille som ska heta Björkens Mascot. Mascot är e. Almnäs da Capo u. Toyota av Friheten. Fölningen gick bra och detta var Toyotas femte föl.

Utställning var vi på annandag påsk. Björkens Juvelin, 3 år visades för första gången, 40 p (5X8) och 2/7. B Illea var också med och fick 39 p., synd men hon var inte riktigt på humör och fick en 7:a på traven. Kritiken var mycket bra ändå. Hon är visad med mer poäng och hoppas där att kunnna ansöka om SUCH om hon får lite mer guldpoäng i år.

Eventuellt planeras att släppa unghingstarna på bete nästa helg.

16. apr, 2022

Påsk! Fölningarna närmar sig och det förbereds med lite av varje inför det. Jobbar man natt är man van att vara vaken nattetid men förstås att fölvaka är något annat. Vi har en bra kamera i stallet och kan då vaka via den. I början av maj ska träckprov samlas in och skickas. Odling ska göras på stor blodmask. Förra veckan deltog jag på en webbföreläsning i ämnet Hästens parasiter och immunförsvar. Intressant och viktigt ämne. Vi mockar våra hagar så gott det går och införskaffade förra våren en dammsugare för detta. 

Nästa söndag håller Sveriges Shetlandssällskap årsmöte. Årsmötet hålls via webblänk och så har det varit de senaste åren. Ett smidigt sätt så behöver man inte åka iväg men det har förstås fördelar med ett fysiskt möte också. 

Har börjat se över vilka utställningar som är lämpliga att åka på. Förstås är premiering nr 1.

I år finns här ett 3-årigt sto, Björkens Juvelin som ska visas. Juvve som jag kallar henne är så otroligt lik sin mor ,Toyota av Friheten i sättet att vara. Lika som bär stämmer in där perfekt.

9. apr, 2022

Förra lördagen var det Avelsvärdering för Shetlandshingstar. Plats: Grevagården. Jag hade anmält två stycken. Björkens Jasper 3 år och Björkens Index 4 år. Jasper blev till stor glädje godkänd och med fina 41 p och G gick han också 1:a i 3-årsringen bland 10 hingstar. Index eller Bruno som han kallas i vardagslag är godkänd som 3 åring men det var nu dags att visa om honom igen. 40 p (samma rad som 3-åring) och G t om 2027. Så nöjd med grabbarna. I och med att Jasper kunde godkännas blev det nu Snobbes fjärde son i avel. 

14. mar, 2022

Hilux flyttade till sitt nya hem för lite drygt en vecka sedan. Vi önskar honom och hans nya ägare stort lycka till i framtiden. 

Vintern håller i sig än och det är både snö och is kvar så inte bästa förutsättningarna inför AV. Men grusvägarna är ganska ok så det blir promenader som varvas med lite tömkörning. Fällningen är i full gång och rödskimlarna de blir vitare för var dag.

Det ser ut som alla våra egna ston som betäcktes förra året är dräktiga. 

Betäckta ston: Aniara, Apala, Ell-Ell, Hedvig, Lexie, Toyota och Whitney.