2022

26. sep, 2022

Den 19 september var det dags att visa, Juvelin på 3-års premering. Hon erhöll Diplom med 40 p (5x8). Mankhöjd 105 och skena 15 cm. Det var Da Capos 3:e diplomdotter. Modern,Toyota har på 4 avkommor 2 avelsgodkända hingstar och 2 diplomston.

I år visade vi i Norra Ljunga. Brukar välja den premeringsplatsen eller att åka till Vreta. I Norra Ljunga är det alltid många anmälda och i år tror jag det var 120 st. Det uppdelat på ponnyer och en hel del kallblod. Premieringen lockar även mycket åskådare vilket annars är rätt ovanligt idag. 
Dagen efter hämtade vi hem tre av stona som varit på bete hos bekanta till oss.

15. sep, 2022

I år var det dags för 9-åriga Da Capo att generalmönstras.  Godkända Shetlandshingstar generalmönstras vid 9 och 14 års ålder. Med poängen 99887 41 p gick han som nr 2 i en ring av 5 hingstar. Tilläggas att han har lämnat 1 godkänd hingst samt 3 diplomston hittills. I ringen bland dessa 9- åringar gick även vår uppfödning, Björkens Dukat. Dukat är championhingst med 42 p och gick denna dag 3:a med 40 p. Han ägs numer av Danstorps Stuteri.

Framöver väntar stopremering samt ett par utställningar innan man går i vintervila. Som vanligt är det en hel del som ska fixas innan vintern är här. Härom veckan var vi och hämtade en rockard jag köpt.

Fölstona får nu lite extrafoder i form av kraftfoder. Inget av de ston som har föl i år har betäckts om. 

7. sep, 2022

I början av augusti var det riksutställing i Vetlanda för shetlandsponnyer. Da Capo var anmäld båda dagarna då det hölls en utställning anordnad av Shetland syd på söndagen. På riksen fick han 41 (98888) p och på söndagen 40 (99877) p. På söndagen var det utländsk domare som dömde. Han var inte riktigt i form vad gäller gångarterna så det var det som drog ner poäng tyvärr. Men så är det ibland och bara att ta nya tag. Innan var tid bokad till duktiga, Marie som har Bergs Rehab.

Efter lite behandling hos Marie märktes en klar förbättring. En kombo av betäckningstider och ärrbildning som givit sig till känna är trolig orsak. 

På söndagen tog vi även med den lilla damen , Björkens Lizzy som är 1 år. Lizzy visades duktigt fram av Freja Soleskog. 37 p blev det för henne.

31. aug, 2022

Idag är det 31 augsuti och det känns som att sommaren nu gått mot sitt slut. I helgen kom det så äntligen en hel del regn. Vi var nog inte ensamma om att glädjas åt detta.

Sista gäststoet åkte hem för dryga två veckor sedan och vi vill tacka alla som valt våra hingstar till era ston 2022. Själva har vi låtit 4 st ston gå med våra hingstar och ett sto har varit iväg hos annan hingsthållare för betäckning. Jasper har inte betäckt något sto så han har fått gå med de andra unggrabbarna.

Som det ser ut nu så har vi flera ponnyer till salu. 1 avelsvärderad och godkänd hingst, 1 avelssto, 1 3-årigt sto samt 2 st hingstföl. Söker du en ponny så tveka inte att höra av dig. 

Till helgen väntas avelsvärdering för shetlandshingstar. Här finns en som ska visas på generalmönstring.Desstutom ska en uppfödning (ej i stuteriets ägo) också visas på generalmönstring. Att visa fram hingst kräver förberedelser. Är det en yngre hingst behövs dessutom en viss träning. Att förbereda är inget man börjar med typ veckan innan. Titta på din hingst i god tid. 

15. jul, 2022

 I slutet av maj annonserade jag ut ett av våra fina avelsston. Snabbt fick jag ett flertal svar men den som var först verkade mycket bra och vi pratades vid per telefon och vederbörande ville köpa stoet. Jag brukar ta en handpennning om inte hästen åker inom närmaste tiden men denna gång gjordes inte det. Köparen bodde en bit upp i landet och hade av förståeliga skäl inte möjlighet att hämta direkt.  Efter en knapp månad skickade jag ett meddelande och undrade hur det gick med transport och att jag nu ville ha en handpenning om det dröjde ytterligare med hämtning. Fick svar att det söktes efter transport och självklart skulle handpenning betalas. Jag skickade på nytt att jag ville ha en adress att skicka fakturan till. Svar uteblev trots ett flertal meddelanden. Till slut ansåg jag att köparen kändes oseriös och meddelade också detta. Då kom ett svar om att mycket hänt och en ursäkt för uteblivet svar. Hon var fortsatt intresserad och förstod om jag ville ha betalt. Faktura skickades men efter någon dag kom meddelande och nu hade personen andra ursäkter och skulle inte köpa stoet. Ja "sagan om jultomten" kändes liten i sammanhanget. Men som hon skrev hon hade lärt sig en läxa nu. Ja om hon lärt sig något eller ej det hjälper inte mig som säljare. Jag har sålt en hel del hästar och tack o lov är iallafall dessa köpare ganska ovanliga hos mig. Händer det är det inte roligt men å andra sidan hade hon om hon köpt sålt stoet direkt igen ?? Det hade sannerligen inte varit roligt det heller.  Saker och ting kan hända oss alla men så svårt är det inte att som vuxen människa kontakta och förklara situationen. Vid försäljning brukar jag tänka att hästen är inte såld förräns den kliver på trailern. 

När man ändå är igång. Detta som en del gör att boka betäckningar lite varstans och sen aldrig dyka upp. Är det inte bättre att fundera ett varv till och sedan boka när man vet bestämt vad man nu vill använda, köpa eller låna. Nog om detta. Betäckningarna rullar på här på gården och en del ston har redan rest hem. Du som har sto som fått föl efter någon av våra hingstar var vänlig meddela detta.