Nyheter 2021

13. sep, 2021

Höstens avelsvärdering hölls förra helgen och den 4 september visades, Björkens Hilux RS 848 igen som nu är 4 år. Han fick poängen 88898 samt 10 på temperament och med det gick han 1:a i ringen i sin årskull. Hilux är otroligt smidig och bra att ha med sig på premiering trots att han bara varit "ute" 2 ggr tidigare. Ja de andra de är duktiga och lyhörda de med för den delen. Tanken är att sälja Hilux och den som köper får en välhanterad och trevlig hingst med goda rörelser. Förhoppningsvis till ett hem där han används inom bruks också.

8. sep, 2021

Lördagen den 28 augsuti var det Tranemo som gällde. Shetland väst hade utställniog där och också generalmönstring av hingstar. Denna gång hade vi med två+ stycken damer. Impreza Almnäs Ell-Ell. Impreza gick 2/4 i sin ring med poängen 5x8. Därefter var det GM hingstarnas tur. Vi hann sitta och titta på alla som visades. Därefter var de sen Ell-Ells klass. Jag har inte visat henne på ett par år men tyckte det var kul att ta med henne. Eftersom hon inte har föl nu gick hon i gallstoklass. Hon gick 1:a sin klass med 42 p (89889) och blev sedan Championsto och slutade som 3:A i BIS ringen.

Alla betäckningsston utifrån har åkt hem och vi tackar er stoägare som valt våra hingstar under säsongen. Av våra egna ston är 7 st betäckta.

25. aug, 2021

Den 15 augusti var det dags för Drive in utställning igen. Den här gången tog vi med Impreza. Plats, Smedstorp, Nyköping. Denna gång var Annika Strindgård domare. Hon gav var och en en mycket informativ kritik och det fanns även tid att diskutera och ställa frågor - toppenbra! Impreza fick denna gång 98887.

I lördags anordnade Östergötlands Ponny Sällskap ÖPS sin årliga utställning i Knivberga. Jag har varit medlem i ÖPS i många år men har på senaste tiden inte haft möjlighet att åka på deras utställningar så ofta. I år blev det iallafall av. Almnäs Da Capo hade jag anmält. Resultatet var strålande BIR , bästa hingst, bästa östgötaägda och så slutligen BIS bland alla ponnyraser med poängen 43 (109888). Det var väl anordnat och massor med fina priser. Tack, tack ingen nämnd ingen glömd.

8. aug, 2021

Som vanligt går tiden väldigt fort. I maj föddes två st föl eller egentligen tre men tyvärr dog ett stoföl samma dag som hon föddes. Gisela miste sitt föl och det var som hon förstod att det inte skulle gå vägen. Aniara fölade först, den 1 maj nedkom ett rödskimmel hingstföl e. Snobbe. I slutet av månaden fölade så Saga litet näpet svart stoföl e. Sunforest Another Applejack. Aniara är ombetäckt denna gång  med Da Capo men igår fick de båda fölen träffa varandra för första gången. Laredo som är störst av dem har varit väldigt framfusig bland stona som gått med Da Capo men det var lilla Lizzy som var tuffast. Hon gjorde fula grimaser åt Laredo så han tuggade och visade sin underlägsenhet. 

Det satte igång med utställningar igen i Juni så totalt har vi varit på tre stycken och en premiering. Först åkte vi på en Drive in utställning i Nyköping. Ganska smidigt då man får en bestämd tid att visa på . När man visat åker man hem direkt men det kändes ändå lite konstigt för man mötte knappt någon annan uställare på plats. Illea var ute för första gången och har hunnit bli 3 år. Hon fick 40 p (5x8) och en fin kritik av domaren Håkan Erlandsson. Knappt en månad senare var det dags för premiering för henne. På Vreta blev det 42 p och Diplom. Domare M. Johnsson. Illea gick 1:a i ringen bland tre standardston. Kändes mycket bra då detta är Da Capos första årgång och att det för mig väger tyngst med premiering. Dagen efter premieringen åkte vi ner till vackra Huseby utanför Växjö. Med där var Illea igen samt 1-åriga Kaprice. Kaprice var först ut av dem och blev belönad med 40 p och 1/2 i sin klass. Hon var ett riktigt busfrö. Hon skötte sig utmärkt i ringen i allafall. Att gå in i transporten var också väldigt kul. Illea gick 4/? 8 e 9 ston i sin ring med 41 p. Två veckor senare var nästa utställning på Grevagården. Denna gång var vårat andra 3- årssto, Impreza med. Även hon efter Da Capo. Ja Da Capo han var också med dit så det var far och dotter. Impreza fick 40 p (5x8) och en bra kritik. Hon gick som nr 3 av 4 st ston. (Jag har väntat med Impreza och premiering då jag tyckt hon inte varit riktigt klar för det än men i september ska hon visas på prem.) Da Capo som jag knappt visat på utställning han vann först sin klass där 5 st hingstar visades. Blev sedan Champion hingst och slutligen så gick han och blev BIS också med den superfina raden 109888 43 p. Vilken dag det blev!! Dömde gjorde Helena Jansson.

Framöver väntar fler utställningar samt Avelsvärdering och premiering.

24. apr, 2021

Snart dags att se över alla sommarhagar. Som vädret är nu känns det som det dröjer innan betssläpp men vi får se. Innan dess ska staket ses över och en del ska eventuellt bytas. Träckprov ska tas och vinterhagar ska mockas ordentligt. Det brukar vara fullt upp med diverse sysslor. Fram i maj väntas det föl. En spännande och lite orolig tid.

Förra årets föl utom ett är frånskilda från sina mammor och det har gått väldigt bra. De är då vana i sin lilla flock och bryr sig inte så mycket. HIngstfölet går förstås inte kvar i den flocken utan han har fått nya kamrater att busa med. Tänk så viktigt det är med lekkamrater för de små.