Nyheter 2021

5. mar, 2021

Förra inlägget nämnde jag Juvelins mamma, Toyota av Friheten,"Toyan". Toyan köptes som föl hösten 2008. Hon är ett diplomsto, SUCH, championsto som också erhållit en ReS BIS titel. Som mor har hon avkommepoäng så att hon med råge skulle få ELIT. Men det saknas fortfarande avkommor då det ska vara minst 6 st till antalet för att erhålla den meriten. Jag använder stona sparsamt i aveln. Men en dag hoppas jag det finns tillräckligt med avkommor till Toyan.

Hennes avkommelista ser ut så här i dagsläget.

Björkens Dukat RS 717 Prem G, Championhingst

Björkens Ester RS Prem GI Ungstochampion

Björkens Hilux RS 848 Prem G

Björkens Juvelin ej visad

2. mar, 2021

Tur att inte alla är lika. 2- årsstoet Juvelin tycker tydligen det är bättre att stå i foderfacken istället för bredvid. Hoppas ingen annan tar efter. Juvelin är otroligt lik sin mamma Toyota i sättet. Nu går inte T upp på foderbordet men det finns många andra likheter. Som exempel är Toyan inte intresserad av pyssel i stallgången. Ska man göra iordning till utställning och dela manen mm går det åt nerver av stål. Väl på utställnig gillar hon att vara i centrum och står hur lugnt som helst. 

27. feb, 2021

Mina egna betäckningsplaner är att betäcka några fler än förra året. Jag har några ston som ej använts i aveln ännu. Planerna är klara men de behåller jag för mig själv ett tag.

Snobbe kommer i första hand bara betäcka våre egna ston i år. Kan ev finnas någon plats över. Da Capo & Hilux står till förfogande för utomstående ston. Någon av de sistnämnda kan hyras ut om intresse finns. Är du intresserad  kontakta då på telefon 070-286 75 35. Det är önskvärt om du som är intresserad av att komma hit med sto/ston kommer i början av sommaren. 

26. feb, 2021

Ja snart är vi redan framme i mars månad. Vi är fortfarande i en pandemi så lugnt är det på flera plan. Som vanligt händer inte så mycket på stuteriet denna tid. Vintern kom sent men med besked. Vi har haft en period med mycket snö och rejält kallt.  Denna vecka har det iställlet varit vårvärme och det är inte så  mycket snö kvar här hemma.

Innan jul sålde vi 2-åriga Björkens Ingo till Stall Lundstorp för utbidning inom körning. Strax efter jul flyttade Björkens Kajsa född 2020 till sitt nya hem i Långasjö. Vi önskar nya ägarna lycka till med fina Kajsa. Jag valde att sälja henne då jag har en helsyster kvar. 

Jag hålller på att träna en unghingst som jag anmält till vårens AV. Han är 3 år och en hingst av det mindre slaget. Personligen tycker jag det är viktigt att träna så man förhoppningsvis kan visa fram det bästa av individen. Att komma med en välförberedd ponny är dessutom trevligt både för domare ev publik och för en själv. Förstås kan alla ungdomar busa till det vid en visning. Sist men inte minst är det roligt att träna unghästar. Det har blivit många promenader och uppställningar på vägarna runt omkring.

Det kommer framöver även bli lite promenader med  de andra unghästarna. Tanken är att kunna åka med fler av dem om det nu går. Förra året visdaes bara två 3-åringar och det var Björkens Hedivig & Björkens Hilux. Hedvig erhöll diplom med 41p och gick 1:a i ringen med 3-årsston. Hon visades även på en utställning och fick där 42 p. Hilux visdes fram på Avelsvärderingen och erhöll G.

Av förra årets föl har vi då tre st kvar. Jag tycker de ser trevliga ut och de är alla i olika kulör. En svart en rödskimmel och en fux. I år väntas tre st föl. De ston som är betäckta är:  Aniara x Snobbe, Gisela x Da Capo, Saga x Sunforest Applejack.