Nyheter 2020

2. maj, 2020

Varje kväll sedan en dryg vecka har vi sett en stor älgtjur på grannmarken och häromkvällen travade den förbi utanför stonas hage här hemma. Den är toltalt orädd och nu kanske vi fått en förklaring till detta beteende. Åke ringde häromdagen till en älgpark då vi visste att  försvann två tjurar därifrån för ett par år sedan. Parken ligger ca 4 mil ifrån oss. En av tjurarna fick de avliva men tänk om detta var den andra. Ikväll kom de från älgparken för att titta närmare efter att Åke skickat bilder till dem tidigare i veckan. De tror med största sannolikhet att det är deras Ragnar. Fortsättning följer...

27. apr, 2020

För ca ett år sedan var det årsmöte i Sveriges Shetlandssällskap. Efter det har det stormat i princip hela tiden i denna förening. En rejäl förändring skedde och där och då. Häromdagen kunde man läsa på föreningens fb sida att alla i styrelsen utom två lämnar sitt styrelseuppdrag. Det som skulle bli så bra blev inte alls bra om de flesta nui väljer att sluta. Man kan inte påstå att detta gynnar förenigen och dess medlemmar som faktiskt är föreningen inte att förglömma. Hoppas skador går att reparera. I dagsläget vet ingen när det kommer bli ett årsmöte. Nog om detta.

Idag kom äntligen lite välbehövligt regn. Som vanligt är våren lite sen hos oss men tanken är att några ska kunna släppas ut på sommarbeten i veckan. Det blir då ungstona och unghingstarna som ska ut först. I år har vi ett 3 -årssto. Med detta märkliga år med Coronakris vet man inte om det överhuvudtaget kommer bli några visningar det får framtiden utvisa. Ja det är förstås inte viktigaste utan att man får kontroll över pandemin. På min arbetsplats går det åt mycket mycket tvål och handsprit i dagsläget. I samhället har vi ett eget ansvar men jag tycker det är ganska många som brister i det här med ansvar tyvärr.

Bäst är att vara på hemmaplan och jag är glad att man bor som man gör.

17. apr, 2020

En av de tre 2-årshingstarna, Björkens Imperial flyttade i fredags till sitt nya hem. Borlänge är hans nya adress. Han ska så småningom köras in och hoppas att fungera inom travet. Vi får rapporter från  "travFrisco" som tränas för fullt men som mycket annat är ponnytravet för tillfället inställt så  årets starter får vänta. Hemma har 3-åriga B. Hedvig börjat tömköras.

21. mar, 2020

Corona är det alla pratar om nu. 

Våren är här efter en snöfattig vinter med mycket regn och lera.

En vår som är väldigt olik andra vårar pg a av covid-19. 

Det är en hel del evenemang som blivit inställda av förklarliga skäl.  Hästrelaterade aktiviteter är det Avelsvärdering för Shetlandshingstar som är inställt plus än så länge några utställningar.

Mars är snart slut och nu går det fort fram till fölningar . Här börjar de i maj. Fem ston ska föla varav en förstföderska.

Vi har fler ponnyer till salu nu bl a 2-årig svart hingst. Söt och snäll av mindre modell. För dig som söker en vacker liten ponny för bruksaktiviteter. 

Förra lördagen agerade två av våra ston övningsobjekt på domarutbildning i Tranås. 2-åriga, Björkens Impreza som aldrig visats tidigare fick en rad som var av guldkvalite av de båda utbildarna. Whitney som visats en del som 3-åring har nu blivit 5 år och där enades skaran om att det var ett guldsto. Whitney är ett diplomsto. Intressant att vara med på sådana utbildningar med sina ponnyer. Impreza var seg när hon gick själv men när hon fick en ponny att traska efter blev det fart i skritten. 

Vi får se när det kommer igång med utställningar igen men då ska det bli kul att visa.Förhoppningsvis kommer vi att åka på någon hundutställning också.

 

 

 

 

28. jan, 2020

En vintermånad utan vinter snart avklarad. Det är lite ljusare nu och på eftermiddagarna märks det. 

Det finns nu en hel del utställningar utlagda för året. Det är dags att börja planera så smått. Vilka ska åka och var ska man åka? En utställning som varit tradition i många år, Norsholm finns tyvärr inte med i år. Den närmsta härifrån är i Vetlanda, annandag påsk. I år har jag även tänkt ta med ungstona de som är 1 och 2 år och visa på premiering. alla tre är efter Da Capo så det blir spännande eftersom det är hans första avkommor som blir visade. Jag har plockat ur priser från ett skåp och en del av dem ska ner i lådor. Då jag visade New Forest förr brukade man få dessa små plaketter. De är fina tycker jag.