15. jan, 2019

Summering av 2018 på Björkens Stuteri

En summering av år 2018. En fantastiskt år med fina resultat på premiering och utställning samt fem fina föl men en sommar som nog ingen glömmer i första taget med den torka som var.

 

I början av året var jag i Holland och besökte deras Hingstkeuring. Under våren är det som vanligt lite årsmöten att åka på. Först ut var Shetland Sydost där stuteriet fick mottaga pris dels för Årets uppfödare och Årets utställningsponny (Apala) inom Shetlandsydost.

April Första utställningen för året som vi deltog i. Nära och bra för den hölls i Tranås. Med var Da Capo som fick 42 och som god 2:a i hingstklassen blev rek att deltaga i BIS finalen.

Denna månad hölls också Avelsvärdering som jag missade pg a en rejäl förkylning som tur var skulle inte vi visa någon där.

Maj Första fölet för året föddes 7 maj. Ett hingstföl e. A.Da Capo u. B Daisy. Tre föl till kom denna månad. I maj hann vi också med att åka på tre utwtällningar med vår Västgötaspets Korpklyftans Cheeta "Cita". Vi är nybörjare med utställning för hund men det gick bra alla tre gångerna med väldigt fin kritik. Bl a blev hon 4:a BIS valp, 2:a tikgruppen bland 11 små flickor i rasföreningens utställning i Tånga Hed.

Juni Traditionsenligt for vi till Norsholm den 6 juni för att deltag på Shetland Östs utställning. Med var B Flisa samt Apala. Flisa fick 40 p och 2/3 i klassen. Apala hon slog till med att bli Championsto och sedan BIS. Natten därpå anlände föl nr 4. Ytterligare 1 föl föddes. Rapport från andra som året innan hade sina ston här på betäckning visade att våra hingstar samt Björkens Dukat då lämnat 9 avkommor på 9 betäckningar. Tyvärr dog ett av stona (betäckt med Snobbe) under fölning vilket var mycket ledsamt för alla inblandade.

Juli Värmen fortsätter och med det även extrem torka. Man vill knappt inte åka iväg någonstans då man känner oro för bl a bränder. Som tur var inte så många ston som betäcks, Da Capo 3 st Snobbe 2 st. Överllat börjar det bli smått panik för kommande säsongs vinterfoder. Vi har bokat men ändå känner man viss oro. Några dagars semester i Danmark hanns med och det är roligt att få komma hemifrån en liten stund. Denna månad var det en utställning och en premiering för vår del. PÅ utställningen deltog Dalsgård Whitney och Almnäs Ell-Ell. Whitney 3 år utställningsdebuterade och gick i en fin ring 2:a med fina 42 p .Likaså gjorde Ell-Ell i sin ring där om jag inte minns fel var ganska många delt. Även hon tilldelades 42p.  Sedan var det dags att visa B.Flisa på 3-årspremiering i Norra Ljunga. Med poängen 42 blev det diplom och till stor glädje blev hon också dagens bästa häst. Med till prem platsen var även Ester som nu skulle resa vidare till sin nya ägare.

Augusti Riks utställning SSS hölls i Nybro. Vi åkte med en häst, Whitney. Dagen blev väldigt bra .Först gick hon !:a i 3 årsringen blev sedan Ungsto Champion och placerde sig långt fram i BIS ringen. Detta lilla sto som vi köpte som liten har nu blommat ut till en så fin tjej. I augusti åkte vi också på utställning till Bjärsjölagård. Apala och Flisa med .Holländska domare denna gång. Lång resa och värme gjorde att våra ston inte riktikt var på G men guldbelönade blev de båda två. 

September Generalmönstring för Snobbe. Med fantastiska 45 p som han tilldelades svävar man fortfarande. Allt kändes verkligen så bra och med ett stort TACK till Marie på Bergs Rehab som gjorde det där extra med att få loss lite spänningar säkert från betäckningar. Även en st premiering deltog vi på . Whitney  visades fram i 3 årsklassen och erhöll diplom. Med poängen 41 gich hon 1:a av 14 st treårsston på Vreta

OktoberSista utställningen för oss var i Broakulla. Med var 3 ston, B Flisa, ungstochampion med 42 p, Almnäs Ell-Ell 41p , Apala, Championsto BIS 43p.

Ja det var en liten sammanställning ab 2018.