Nyheter

13. maj, 2019

För ett par veckor sedan var det årsmöte för Shetlandssällskapet. Då delas det  även ut utmärkelse och i år fick Apala & Almnäs Ell-Ell mottaga SUCH diplom och Apala hon fick även SUPER-SUCH diplom! Båda dessa ston är födda 2014. 

Om vi går tillbaka till årsmötet så var Johanna snäll och hämtade mig som var enhänt och själv hade svårt att köra. Med sig hade hon också ett lass morötter som glatt mottogs av alla hästar på Jonsberg.

Nåväl mötet hölls i Nyköping och började kl 13.00 med lunch. 14.00 var det dags för årsmöte. Ja och det varade lääänge trots skicklig mötesordförande. Ca 20.30 var det slut då hade en hel del redan lämnat mötet innan. Det blev bl a fler omröstningar då det "haglade" av förslag från en del medlemmar till nytt folk i styrelsen. Sedan var det sisådär 15 motioner på detta. 

Det blev en hel del förändringar i styrelsen och fler skulle det bli. 

Otroligt mycket erfrenhet tappades i ett svep.

Personligen tycker jag och förresten fler med mig att det inte var ett så särskilt trevligt möte. Får fundera på om man kommer delta på fler om det ska vara på det viset. Alla kan inte tycka lika så är det. Men alla är samlade där för ett gemensamt intresse - Shetlandsponnyn!

 Tack för skjuts och alla morötter Johanna!!

 

 

 

 

29. apr, 2019

Nu är alla fjolårets föl avvanda från sina mammor och allt har gått smidigt. Av dessa fem ston som hade föl förra året betäcktes ingen om. Något av dem ska betäckas i år. 

Kanske att någon hingst kan hyras ut under nästa säsong. Om är det till  någon som har fler ston att betäcka och naturligtvis kommer det att krävas goda referenser. 

Vi har fler unghästar till salu eventuellt kan något äldre sto säljas.

 

 

27. apr, 2019

Utställning i Långasjö var vi på i måndags med 4- åriga Whitney. Mycket fin kritik, 40p och 3/7 I klassen. 

En del ridanläggningar är bättre än andra. Denna var verkligen bra 👍.

Nästa utställning för vår del  blir i Norsholm den 6 juni. Då hoppas jag kunna ta med fler ponnyer.

26. apr, 2019

Nu är det hög tid att samla in prover för träckanalys och i år gör vi även odling på samtliga. Det är mycket skit som ska packas i olika påsar men det ska nog gå bra. Så fort det är klart med svar blir det utsläpp för de flesta i sommarhagar. En del får vänta lite av olika anledningar. De som ska föla får gå i mindre mammahagar fram till fölning. Två unghingstar ska resa bort för unghingstbete med likasinnade. Vi ska bygga en ny hage på en inte utpost av marken men ändock känns det som en bortglömd del. Förra året lät vi först en granne slå av gräset där till sina kor sedan kom en arbetskamrat med sina får. Marken har aldrig använts som bete på de dryga 25 år vi bott här så parasitfritt bör det ju vara.

13. apr, 2019

I slutet av mars opererade jag en hand. För tillfället ställer det till det en del men i slutänden blir det bra. Det är en karpaltunneloperation som gjorts. I mitten av maj räknar jag med att vara tillbaka på arbetet.

I år kom våren ganska tidigt men just nu är det rätt kallt och här har vi haft haft -11 grader ett flertal nätter. Måste säga att nederbörd saknas. Vi får hoppas på lite värme och regn framöver så gräset sätter igång ordentligt.

Igår var veterinären här och "fyllde på" med stelkrampsvaccin till de ston som ska föla. Hästinfluensa vaccin gavs också men till annan pålle. 

På tal om veterinär så var det ny veterinär på stationen förra året. Det var inte bara det som var nytt utan det var ny hovslagare då vår tidigare bestämt sig för att sluta. Ny person som försäkringsombud till hästarna. Som sagt mycket nytt för en vane människa men det har gått jättebra. Den som man har mest kontakt med är hovslagren ovh det fungerar verkligen jättbra. Att hon bor nära oss är ett plus det med.