Nyheter

13. apr, 2019

I slutet av mars opererade jag en hand. För tillfället ställer det till det en del men i slutänden blir det bra. Det är en karpaltunneloperation som gjorts. I mitten av maj räknar jag med att vara tillbaka på arbetet.

I år kom våren ganska tidigt men just nu är det rätt kallt och här har vi haft haft -11 grader ett flertal nätter. Måste säga att nederbörd saknas. Vi får hoppas på lite värme och regn framöver så gräset sätter igång ordentligt.

Igår var veterinären här och "fyllde på" med stelkrampsvaccin till de ston som ska föla. Hästinfluensa vaccin gavs också men till annan pålle. 

På tal om veterinär så var det ny veterinär på stationen förra året. Det var inte bara det som var nytt utan det var ny hovslagare då vår tidigare bestämt sig för att sluta. Ny person som försäkringsombud till hästarna. Som sagt mycket nytt för en vane människa men det har gått jättebra. Den som man har mest kontakt med är hovslagren ovh det fungerar verkligen jättbra. Att hon bor nära oss är ett plus det med.

 

 

 

 

 

12. mar, 2019

Om två veckor ska jag operera en hand. I en månad blir man lätt handikappad och enhänt så lite förberedelser behövs både inne och ute. Denna gång är det dessutom vänster hand och jag är vänsterhänt. 

Hovslagaren kommer någon gång nästa vecka. Jag ska städa några boxar inför kommande fölsäsong. Inte för att det är dags än på ett bra tag men det är i en stalldel som inte används annars så det gör inget om det är någorlunda klart för det finns säkert en hel del att göra när man har två händer igen. Till helgen som kommer har jag anmält mig till en kurs i lädersömnad. Har länge velat gå någon kurs men nu så ska det ske. Få se om jag kan göra något enkel skapelse.

Apropå fölsäsong så väntas här tre stycken föl.

 Almnäs Da Capo x Toyota av Friheten

Almnäs Da Capo x Almnäs Ell Ell

Snobbe x Saga

Inför betäckningssäsong 2019 kan ni läsa mer på sidan Betäckningsinfo vad som gäller. Vi välkomnar ditt sto till våra hingstar Snobbe RS 614 & Almnäs Da Capo 

  

 

10. mar, 2019

Varför ska en del tro de kan köpa shetlandsponnyer som är både inridna och inkörda för ingenting? Ser på olika forum att det söks ponnyer som gärna ska vara både ridna och körda men sen ska inte köparen betala något nämnvärt. Är det för det ska bli en slit och slängvara?

 Förra lördagen var jag på Östergötlandsponnysällskaps årsmöte. Det hölls också ett mycket intressant föredrag av veterinär Helena Kättström  ämnet var Hästens hållbarhet,exteriöroch prestation.

För oss är det självklart att hästarna får leva så naturligt som möjligt. Med det och ett bra grovfoder kommer man långt. Vi är glada att vi har stora hagar av varierad terräng som passar våra små hästar.

 

 

 

17. feb, 2019

Känns som vår redan. Snön försvann och det har varit ca 8 grader varmt några dagar men det blir säkert vinter igen. Att det går mot vårttider märks på hästarnas päls då en del satt igång att fälla ordentligt.

I höstas byggde vi en fodergång in i en av vinterhagarna. Den består av två sidor med lådor att lägga fodret i. Det har märkts stor skillnad under denna vintern då det inte blivit så mycket spill. Vi köper in allt foder och denna fodringssäsong kändes det extra viktigt att minimera foderspill. Vi tycker det fungerat bra och hästarna verkar gilla den också. Det är alltid bra med lösningar som förenklar saker med skötseln av hästarna.

Apropå smitta runt om i landet har fler ställt in tävlingar och då framförallt i Stockholmsområdet. Framöver är det hingspremieringstider och det är säkert många rasföreingar som funderar över läget som råder. Lika viktigt för den som åker med hästar är det för publik som är där. 

 

 

10. feb, 2019

2019 och det är redan februari.

Den är här tiden på året är en ganska lugn tid på stuteriet. Planering inför året pågår av vilka man tänka sig visa och lämliga utställningsplatser att åka på. I år blir det mest egenuppfödda ponnyer att åka med och det är kul.

2-årshingsten Hilux var anmäld till utställning 16 febrauri men den blev inställd pg a av smittoläget som gäller på fler platser i Sverige. Bra beslut. Mkt otäckt med smittor och det oerhört viktigt att alla tar sitt ansvar.

Lite träning dvs skritt promenader kommer det bli framöver med unghästarna.

Unghästar finns till salu! För mer info kan ni exempelvis mejla, ankilindhe@hotmail.com

Två av våra ponner har erhållit utmärkelser för 2018. Det är Apala som både erhållit SUCH (Svensk UtställningsChampion) samt super SUCH och Almnäs Ell-Ell som erhållit SUCH.

Framöver blir det Avelsvärdering att åka på. Under våren är det också årsmötestider.