14. dec, 2017

God Jul och Gott Nytt År och årets sammanställning

Summering av året 2017.

Januari började med res till Holland och derasa hingspremiering. Även där var det snö och ganska kallt.

Februari och mars hände inget speciellt förutom matchning inför kommande AV. 

I april var det dags för Björkens Dukat att visas igen på avelsvärdering. Med fin kritik och 41 p gick han där 4:a av 6 st 4-års hingstar. Vi var också på utställning i Broakulla. Snön slog till igen och det var bara att byta tillbaka till vinterdäck igen innan avfärd. Hur som helst så gick det bra. Gisela 1 år blev efter strukna ponnyer i sin klass ensam och inkasserade 39 p. Björkens Ester slog till med klassvinst med 41p som också räckte till Champion ungsto, Bästa svenskfödda o BIS 3:a. 

Maj månad föddes 2 st stoföl, Björkens Helmi och Björkens Hedvig varav ett av dem lite tidigt men det gick bra som tur var. 

Juni tradionell nationaldagsutställning i Norsholm med var Björkens Dukat och till stor glädje blev han klassegrare, championhingst och även han BIS 3:a. Det med en poängrad 99888. Ett föl föddes den 19 juni, Björkens Hilux. Under denna månad kom också ett antal betäckningsston till våra hingstar. 

Juli var det utställning nästan varje helg. Först var vi på vackra Huseby där B.Gisela, B.Flisa och Apala var med. Även denna gång hade det strukits i ringen för 1-åriga ston så Gisela blev ensam i sin klass även här. 40 p blev det och fina lovord inför framtiden. Sedan var det Flisas tur. Guld även här och 2:a i sin klass två-åriga ston. Sist men inte minst var det dags för Apala att visas. Även hon blev guldbelönad och gick 4:a av 4 st treårsston.  Det visades på ett lite annorlunda sätt som förekommer i vissa andra länder och då visar man på trekantsspår. Kul med lite nytänk.

Sedan var det dags för ÖPS årliga utställning. Apala visades igen blev BIR ochslutligen 4:a i BIS ringen med 41 p.

Helgen därpå Shetlandsydosts Drive In utställning på Kalmar travbana Apala igen, 42 p.

Augusti var det SSS Jubileumsutställning i dagarna två på Grevagården utanför Skövde. Flisa och Snobbe med denna gång. Många ponnyer var det och våra två rödskimlar behövde minsann inte skämmas för sig. Med två 1:a placeringar för Flisa med 42 p båda dagarna och bägge dagarna näst bästa ungsto. Snobbe han gick 2:a båda dagarna dag 1 med 43 p dag 2 med 41p. På lördagen blev han rekommenderad vidare även han till BIS finalen och där slutade han som 4:a bland 196 anmälda hästar. Andra dagen var det även utländska domare som dömde och med fina poäng båda dagarna på våra två kan vi konstatera att de torde hålla en ganska så hög klass far och dotter.

September var det så dags för avelsvärdering för Da Capo. Med samma fina kritik och poäng (42) som året. Denna månad var det också dags för premiering för våra 3-årsston. Först ut var Apala och egen uppfödda Ester. Lite nervös ang Apalas höjd men det var ok och vi kunde därefter åka hem med två stycken diplomsston 42 och 41 p 1:a och 2:a i en ring med 5 ponnyer. Sist ut var sedan Almnäs Ell-Ell henne visade jag i Vreta Kloster. En hel massa 3-årston var där. Ell-Ell fick även hon diplom 41p och 2:a i en ring med kanske ett 10-tal ston.

Oktober ja dess för innan chippades föl och betäckningsrapporter skickades in förstås. Hösten är också en vaccinationstid här på Jonsberg. Som vnaligt är det också planering av foder och i ordningställande av vinterförvaring av våra hästar.

Iallfall var det en styck utställning till innan det togs vila inför vintern. Nära och bra för det var i Vetlanda. Denna gång var Apala och Ell-Ell med. Det blev en perfket avslutning på utställningsåret då Apala vann 3-årsklassen. Ell-Ell gick 2:a sedan blev Apala Ungstochampion ,Bästa svenskfödda och så småningom BIS. Med två så fina ston vände vi sedan hemåt. Samma dag såldes Björkens Dukat RS 717. De två sista månaderna på året hände då inget speciellt bara att vänta in Jul och Nyår.

Detta var 2017 års sammanfattning.  Väl mött 2018!!