Blogg

14. dec, 2017

Summering av året 2017.

Januari började med res till Holland och derasa hingspremiering. Även där var det snö och ganska kallt.

Februari och mars hände inget speciellt förutom matchning inför kommande AV. 

I april var det dags för Björkens Dukat att visas igen på avelsvärdering. Med fin kritik och 41 p gick han där 4:a av 6 st 4-års hingstar. Vi var också på utställning i Broakulla. Snön slog till igen och det var bara att byta tillbaka till vinterdäck igen innan avfärd. Hur som helst så gick det bra. Gisela 1 år blev efter strukna ponnyer i sin klass ensam och inkasserade 39 p. Björkens Ester slog till med klassvinst med 41p som också räckte till Champion ungsto, Bästa svenskfödda o BIS 3:a. 

Maj månad föddes 2 st stoföl, Björkens Helmi och Björkens Hedvig varav ett av dem lite tidigt men det gick bra som tur var. 

Juni tradionell nationaldagsutställning i Norsholm med var Björkens Dukat och till stor glädje blev han klassegrare, championhingst och även han BIS 3:a. Det med en poängrad 99888. Ett föl föddes den 19 juni, Björkens Hilux. Under denna månad kom också ett antal betäckningsston till våra hingstar. 

Juli var det utställning nästan varje helg. Först var vi på vackra Huseby där B.Gisela, B.Flisa och Apala var med. Även denna gång hade det strukits i ringen för 1-åriga ston så Gisela blev ensam i sin klass även här. 40 p blev det och fina lovord inför framtiden. Sedan var det Flisas tur. Guld även här och 2:a i sin klass två-åriga ston. Sist men inte minst var det dags för Apala att visas. Även hon blev guldbelönad och gick 4:a av 4 st treårsston.  Det visades på ett lite annorlunda sätt som förekommer i vissa andra länder och då visar man på trekantsspår. Kul med lite nytänk.

Sedan var det dags för ÖPS årliga utställning. Apala visades igen blev BIR ochslutligen 4:a i BIS ringen med 41 p.

Helgen därpå Shetlandsydosts Drive In utställning på Kalmar travbana Apala igen, 42 p.

Augusti var det SSS Jubileumsutställning i dagarna två på Grevagården utanför Skövde. Flisa och Snobbe med denna gång. Många ponnyer var det och våra två rödskimlar behövde minsann inte skämmas för sig. Med två 1:a placeringar för Flisa med 42 p båda dagarna och bägge dagarna näst bästa ungsto. Snobbe han gick 2:a båda dagarna dag 1 med 43 p dag 2 med 41p. På lördagen blev han rekommenderad vidare även han till BIS finalen och där slutade han som 4:a bland 196 anmälda hästar. Andra dagen var det även utländska domare som dömde och med fina poäng båda dagarna på våra två kan vi konstatera att de torde hålla en ganska så hög klass far och dotter.

September var det så dags för avelsvärdering för Da Capo. Med samma fina kritik och poäng (42) som året. Denna månad var det också dags för premiering för våra 3-årsston. Först ut var Apala och egen uppfödda Ester. Lite nervös ang Apalas höjd men det var ok och vi kunde därefter åka hem med två stycken diplomsston 42 och 41 p 1:a och 2:a i en ring med 5 ponnyer. Sist ut var sedan Almnäs Ell-Ell henne visade jag i Vreta Kloster. En hel massa 3-årston var där. Ell-Ell fick även hon diplom 41p och 2:a i en ring med kanske ett 10-tal ston.

Oktober ja dess för innan chippades föl och betäckningsrapporter skickades in förstås. Hösten är också en vaccinationstid här på Jonsberg. Som vnaligt är det också planering av foder och i ordningställande av vinterförvaring av våra hästar.

Iallfall var det en styck utställning till innan det togs vila inför vintern. Nära och bra för det var i Vetlanda. Denna gång var Apala och Ell-Ell med. Det blev en perfket avslutning på utställningsåret då Apala vann 3-årsklassen. Ell-Ell gick 2:a sedan blev Apala Ungstochampion ,Bästa svenskfödda och så småningom BIS. Med två så fina ston vände vi sedan hemåt. Samma dag såldes Björkens Dukat RS 717. De två sista månaderna på året hände då inget speciellt bara att vänta in Jul och Nyår.

Detta var 2017 års sammanfattning.  Väl mött 2018!!

 

 

 

 

 

18. okt, 2017

Året har snart gått och inte har det varit några uppdateringar på sidan sedan i våras. Nu är det iallafall höst och snart är det dags att samla ihop hästarna inför vintern men de flesta går fortfarande kvar i beteshagarna. Till hösten hör  bl a passansökan av föl,vaccinationer. 

Det har blivit en hel del utställningar under året och även premieringar. Två stycken hingstar har visats fram igen med goda resultat. Tre 3-årsston har visats på premiering och allihop erhöll diplom och GI. Mer om årets resultat kommer strax. 

Tre föl har fötts i år, 2 stoföl och 1 hingstföl. I år har 5 stycken egna ston betäckts av våra hingstar. Vi har även haft fler gässton vilket vi tycker är väldigt kul. En av våra hingstar, Björkens Dukat RS 717 såldes i början av oktober till Stuteri Kronblad/Zetterblom och vi önskar dem lycka till med denna fina lilla gosse.

16. maj, 2017

Det har varit en kall vår med väldigt lite regn.

1 april var det AV för shetlandshingstar i Tenhult. Det var dags att visa Dukat igen och han höll sin rad sen sist. Med 41 p och beröm från veterinären fick han fortsatt förtroende och erhöll G till 2022 då det är dags för generalmönstring. Alla shetlandshingstar geeralmönstras vid 9 och 14 år.

En utställning har vi varit på också och det var i Broakulla neråt Emmaboda. 17 april annandag påsk och under natten hade det kommit snö. Vinterdäcken hade Åke fått sätta på igen och iväg kom vi. Gisela och Ester var med denna gång.

I slutet av april flyttade Gigolo till sitt nya hem. Vi önskar hans nya ägare lycka till.

Förra veckan föddes två stycken föl. Båda stoföl. Det var Elsa och Saga som fölade. Enligt beräkningen skulle Saga föla före Elsa men det blev tvärtom. Elsas föl är född på dag 320 alltså något tidigt.

6. mar, 2017

Månad 3 och igår kom det snö i massor. Annars har det varit lite av den varan.

I början av januari var jag tillsammans med 3 andra shetlandsfantaster i Holland och där tittade vi på deras hingstpremiering. Som vanligt toppmatchade fina hingstar. I år var det ganska kallt även där och natten till lördagen hade det kommit lite snö. Vi var där onsdag till söndag och hann även med en "ickehästdag" under onsdagen vilken även den var mycket trevlig. Vi stannade till i Harderwijk där Åke och jag bodde när vi var i Holland 2012. Sedan blev det en tur till kusten och staden Urk.

Men åter till Jonsberg. Nu är det lite matchning av hingst även här och det är Dukat som ska visas igen. Han är rolig att greja med och jag tömkör och promenerar. Han har också varit i vagn en gång. Han är ju en modell mindre och behöver sele i stl mini.

Den här tiden på året är rödskimlarna inte i sin bästa färgprakt de blir snabbt näst intill vita under denna period för att sedan fram i maj återgå till mer röda.

Jag har uppdaterat betäckningssidan och där kan du som stoägare läsa om vad som gäller hos oss.

Vi hoppas hitta någon som vill hyra Dukat denna säsong. Snobbe och Da Capo finns här hemma och OBS att Da Capo endast tar emot ett litet antal ston utifrån.

Utställningssäsongen har så smått börjat och ännu har inte varit iväg men man längtar och jag har tittat ut en del platser som jag tänkt anmäla till.

3. jan, 2017

Nytt År!

Vi hoppas på ett gott häst år. Med det lilla antal hästar vi har är vi fullt nöjda med 2016 års resultat med bla en godkänd hingst, ett diplomsto båda belönade med 42 p samt även en RES BIS titel. Dessutom blev Da Capo utsedd till Bästa nygodkända hingst på höstpremieringen. 

Vi årets början köptes ett 1 års sto in från Dalsgårds stuteri.

Två välskapta föl kom det också ett av vardera sort.

Snobbe hade fler utomstående ston hos sig vilket var jättekul.

Detta år har vi tre st hingstar som tjänstgör. Vi hoppas att någon vill hyra lille Dukat.